Persberichten

21/10/2015 - Woordvoerder en informatie

Perscontact

WOORDVOERDER
Roel De Cleen
Fietsersbond vzw
Oude Graanmarkt 63
1000 Brussel
0486 30 66 04
roel.de.cleen@fietsersbond.be

Persberichten ontvangen

Wil je de persberichten van de Fietsersbond ontvangen? Stuur een mailtje naar bea@fietsersbond.be met als onderwerp "Persberichten nationaal aub" of "Persberichten Brussel aub".

Standpunten, cijfers en meer

Via het menu OP DE FIETS vind je onze standpunten en allerlei cijfers en info per thema.

Persberichten staan hieronder opgelijst.


08/10/2015 - Europese Fietstop steunt de fietser met Verklaring van Luxemburg

Meer dan 20 Europese ministers en staatssecretarissen kwamen op gisteren en vandaag samen in Luxemburg om hun steun voor het fietsen te betuigen. Deze bijeenkomst resulteerde vandaag, 8 oktober, in de ondertekening van de “Verklaring van Luxemburg”, waarin de fiets als volwaardig verplaatsingsmiddel door de Europese Unie wordt erkend. De Fietsersbond en GRACQ zijn zeer tevreden dat de Belgische minister bevoegd voor mobiliteit, mevr. Jacqueline Galant, de Verklaring mee ondertekende.


30/09/2015 - Spring spaarzaam om met zone 50 en 70!

Met een pleidooi om spaarzaam om te springen met zone 50 en 70, steunt de Fietsersbond de plannen van het Antwerpse stadsbestuur om in de hele stad zone 30 in te voeren. Dit strookt immers volledig met ons 30-50-70-principe: pas eerst de snelheid aan de bestaande fietsinfrastrcutuur aan (in plaats van omgekeerd), zo spaar je snel en goedkoop heel wat levens.


28/08/2015 - Vorm voetgangerszone Brussel-Stad om tot woon- en winkelerf

Fietsers mogen niet sneller dan 6 km/u fietsen in de voetgangerszone, herhaalde het Brusselse stadsbestuur eerder deze week. De Fietsersbond en de GRACQ vragen om een meer pragmatische aanpak. De fietsverenigingen stellen voor om de voetgangerszone om te vormen tot een woon- en winkelerf. Zo blijven de rechten van de voetgangers onaangetast en kunnen fietsers op een redelijke snelheid fietsen.

Dit is de enige manier om de belangrijke fietsas die de centrale lanen tot nu waren gedeeltelijk te behouden.


01/07/2015 - Fietsbeweging vraagt structurele maatregelen tegen ozonvervuiling

Fietsers kunnen dezer dagen best niet intensief sporten en hun buitenactiviteiten beperken. Tot deze waarschuwing zien de Fietsersbond, GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens en European Union Cyclists’ Group zich genoodzaakt. De fietsbeweging dringt ook aan op overheidsmaatregelen om de autodruk structureel te verlagen. Bij ozonpieken zijn noodmaatregelen immers nutteloos.


25/06/2015 - Circulatieplan geeft (nog) geen volwaardige plaats aan de fietser

Vanaf 29 juni 2015 wordt de autovrije zone in Brussel uitgebreid en gaat het nieuwe circulatieplan in de Vijfhoek van start. De fietsersverenigingen juichen de uitbrieding van de voetgangerszone zeker toe. Het circulatieplan kan echter beter. In de voetgangerszone krijgt de fietser geen volwaardige plaats en dient hij de omringende straten te gebruiken, maar daar komt hij vast te zitten tussen het gemotoriseerde verkeer.


07/05/2015 - Fietssnelwegen tussen Vlaanderen en Brussel: nog werk aan de winkel

Vandaag kwamen een 100-tal fietsers vanuit Brussel en Vlaanderen elkaar tegemoet gefietst langs het kanaal Brussel-Charleroi. De fietstocht met ontbijt is een actie van verschillende fiets-, milieu en satdsorganisaties. Met de actie willen ze alle bevoegde politici motiveren om werk te maken van de Kanaalroute en van de andere geplande fietssnelwegen. 


03/04/2015 - In memoriam Steve Stevaert: fietser en fiets-minded politicus

Steve Stevaert heeft ontegensprekelijk een positive stempel gedrukt op het fietsbeleid en de verkeersveiligheid, en nam als actieve fietser een voorbeeldrol op.

Een stad veranderen naar een aangename en fietsvriendelijke leefomgeving: Steve Stevaert bewees dat het kan. Hij is nog steeds een voorbeeld voor alle  beleidsmakers die fiets-minded zijn en dit ook willen uitdragen: door erin te geloven en door zelf zo veel mogelijk te fietsen.


06/11/2014 - Fietsen is geen randverschijnsel

Het intergewestelijk overleg van 5 november over mobiliteit werd de fiets schromelijk over het hoofd gezien. Men vergat het Fiets-GEN op de agenda te zetten, nochtans een intergewestelijk thema bij uitstek.

Het Fiets-GEN (Gewestelijk Expresnetwerk) omvat 400 km geplande fietspaden die de rand verbinden met het Brussels Gewestelijk Fietsroutenetwerk. Gezien de mobiliteitsknoop in deze omgeving biedt het Fiets-GEN een enorm potentieel als oplossing voor woon-werkverkeer.


06/10/2014 - 5 jaar Bike to Work

55 miljoen fietskilometers in het woon-werkverkeer op de teller

Bike to Work, het initiatief van de Fietsersbond en haar Franstalige zusterorganisatie GRACQ, bestaat 5 jaar. Het programma ondersteunt werkgevers bij het stimuleren van werknemers om naar het werk te fietsen. Na die 5 jaar telt Bike to Work 24.309 fietsers, die samen al 3.122.916,00 fietsritten hebben afgelegd. Goed voor 54.911.235,55 fietskilometers.


Inhoud syndiceren