De mooiste fietsersdromen van My Bikeworld

Fietsers in heel België hebben samen meer dan 720 ideeën op de kaart gezet van My Bikeworld. Op dit burgerplatform van de Fietsersbond en GRACQ kon je in de zomer van 2015 concrete oplossingen voorstellen om je omgeving fietsvriendelijker te maken. Op basis van 11.000 stemmen en het oordeel van een vakjury kwamen 3 winnende projecten uit de bus: één voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Vlaanderen: Fietsbrug met tunnels in Leuven

De winnaar voor Vlaanderen is tegelijk de publieksfavoriet en biedt een oplossing voor een berucht "zwart punt": de E314 in Herent. Het idee is om langs de Mechelsesteenweg (N26) aan elke kant een fietspad aan te leggen dat doorheen tunnels en over een fietsbrug loopt. Zo kunnen fietsers de E314 oversteken op een veilige manier en zonder voortdurend te moeten klimmen en dalen.

‘Dit ambitieuze project heeft een onmiskenbare maatschappelijke meerwaarde en sluit perfect aan bij de bestaande infrastructuur,’ aldus het verdict van de jury.


Brussel: Verkeer opsplitsen langs kanaal Halle-Vilvoorde

De winnaar in het Brussels Gewest is het "Half-en-Half" project voor het kanaal Halle-Vilvoorde. Deze oplossing vertrekt vanuit een eerlijke herverdeling van de openbare ruimte. Het voorstel is om één van beide kades volledig voor te behouden voor actieve weggebruikers: voetgangers, fietsers, steppers, skaters, rolstoelgebruikers, enz. Zo ontstaat een veilige route en een zone met veel minder lawaai en vervuiling.

‘Het nut en het belang van dit project zijn onbetwistbaar. Het is evenwel het innovatieve aspect van het half-en-half principe dat de jury in de kijker heeft willen plaatsen.’


Toekomst

De Fietsersbond en GRACQ zullen de winnaars van My Bikeworld ondersteunen en de betrokken overheden aansporen om de projecten te realiseren. Op My Bikeworld staan nog heel wat meer goede ideeën uitgewerkt.

‘We moedigen alle overheden aan om zich te laten inspireren door deze oplossingen, die door fietsers zelf zijn aangebracht. De massale deelname in heel België toont alvast aan dat de burger vragende partij is voor meer investeringen in de fietser.’

Maak mee(r) dromen waar

We willen er graag voor zorgen dat zo veel mogelijk projecten worden uitgevoerd. Jij kan ons hierbij helpen! Met jouw steun kunnen we meer fietsersdromen verwezenlijken. Doe een gift

Meer info

  • Persdossier met alle winnaars, top 3's, selectiecriteria,...
  • Beelden van de projecten en de prijsuitreiking
  • Top 10 van populairste oplossingen per gewest